• Αρχική
  • Blog
  • Το Συνταξιοδοτικό σας πρόγραμμα: Σχεδιάζοντας για το μέλλον
  • Blog

Το Συνταξιοδοτικό σας πρόγραμμα: Σχεδιάζοντας για το μέλλον

Κάθε άτομο έχει την επιθυμία να ζήσει μια ανεξάρτητη ζωή ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή του. Εάν έχετε και εσείς αυτή την επιθυμία, ο προγραμματισμός της συνταξιοδότησης πρέπει να βρίσκεται στη λίστα προτεραιοτήτων σας, αν δεν βρίσκεται ήδη.

Είμαστε πραγματικά τόσο απασχολημένοι στην καθημερινή μας ζωή που ξεχνάμε να κάνουμε σχέδια για την ημέρα εκείνη όπου θα βγούμε από τον εργασιακό βίο. Αρκετοί πιστεύουμε πως θα εργαζόμαστε για πάντα και πως για πάντα θα μπορούμε να έχουμε με αυτό τον τρόπο ένα εξσσφαλισμένο εισόδημα: η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική.

Ένα άτομο πρέπει να ξεκινήσει τον προγραμματισμό για τη συνταξιοδότηση το συντομότερο δυνατό. Πραγματικά η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσουμε έναν τέτοιο προγραμματισμό είναι ακριβώς η στιγμή που εισπράττουμε το πρώτο εισόδημά μας είτε με τη μορφή αμοιβής για υπηρεσία, είτε ως μισθό. Αυτό είναι κάτι που δεν μας διδάσκεται πλέον στα σχολεία: η συνήθεια της αποταμίευσης, μια μορφή της οποίας είναι και τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα. Είναι δε ακόμα πιο σημαντικό να έχουμε σε πρώτη θέση στη λίστα των προτεραιοτήτων μας το συνταξιοδοτικό μας πρόγραμμα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει πίσω μας μια οικογένεια που εξαρτάται από το εισόδημά μας.

Γιατί είναι σημαντικό να προγραμματίζετε νωρίς τη συνταξιοδότηση;

Όταν ξεκινάτε νωρίς την εξοικονόμηση πόρων και την προγραμματισμένη αποταμίευση, τότε είστε σε θέση να συγκεντρώσετε επαρκή κεφάλαια για τη συνταξιοδότησή σας με μικρότερο κόπο και καλύτερες αποδόσεις. Θα το καταλάβουμε αυτό με τη βοήθεια ενός παραδείγματος:

  • Ας υποθέσουμε ότι ο/η Α αρχίζει σήμερα να αποταμιεύει όντας 30 ετών και αποφασίζει να "βάζει στην άκρη" 80 ευρώ κάθε μήνα σε ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Ας υποθέσουμε επίσης ότι προβλέποντας μια αύξηση του πληθωρισμού για τα επόμενα χρόνια προνοεί να αυξάνει το ποσό που βάζει στην άκρη κατά 3% το χρόνο (δηλ. τον δεύτερο χρόνο θα αποταμιεύει 82,50 ευρώ κάθε μήνα, τον τρίτο 85 ευρώ, τον τέταρτο 88 ευρώ κ.ο.κ.) . Μετά από 30 χρόνια, όταν θα είναι 60 ετών, ο Α θα έχει συσσωρεύσει ένα κεφάλαιο περίπου 60.000 ευρώ (Στείλε μου ένα email για να σου εξηγήσω πως γίνεται αυτό).
     
  • Από την άλλη ο/η Β αρχίζει να σώζει κάπως αργά, καθώς σήμερα είναι 40 χρόνων, με τους ίδιους όρους και το ίδιο σκεπτικό (80 ευρώ αποταμίευση κάθε μήνα, αυξανόμενο κατ' έτος 3%). Αυτό το άτομο στα 60 του (δηλαδή με 10 χρόνια μικρότερη επένδυση από τον Α) θα αρκεστεί σε ένα κεφάλαιο 29.000 ευρώ, ακριβώς επειδή θα έχει "μπει" αργότερα από τον Α σε ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Για να μπορέσει να πιάσει την ίδια απόδοση ο Β θα πρέπει σήμερα να αρχίσει την αποταμίευση από τα 160 ευρώ το μήνα, δηλ. τα διπλάσια από τον Α!

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να προγραμματίσετε τη συνταξιοδότηση από τη στιγμή που εισπράττετε το πρώτο εισόδημά σας. Ο πρώτος κανόνας λοιπόν είναι ότι πρέπει να ξεκινήσετε εξοικονόμηση όσο το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να συγκεντρώσετε επαρκείς πόρους.

Μερικοί άνθρωποι που ζουν οριακά ή δεν πολυσκέφτονται το μέλλον βρίσκουν αυτόν τον κανόνα σκληρό και δύσκολα επιτεύξιμο. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι ένας από τους πλέον εύκολους κανόνες ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, όπως αυτή στη χώρα μας. Η ζωή είναι αβέβαιη καθώς δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Εάν η οικογένειά μας εξαρτάται από το δικό μας εισόδημα, τότε η αποχώρησή μας από την ενεργό δράση (ή μια αιφνίδια ασθένεια)  μπορούν να επηρεάσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα των αγαπημένων μας προσώπων.

Έτσι, είναι σοφό να αρχίσετε να προγραμματίζετε το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σας πρόγραμμα αμέσως μόλις αποκτήσετε εισόδημα.

(Φωτογραφία: Pareja de ancianos frente al mar. © Marco Antonio Fdez/Adobe Stock 66231069)
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Η ασφάλιση ζωής είναι
μια πράξη αγάπης

#asfalisousimera

© Χρήστος Κ. Μαυρόγιαννης, Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής.