• Αρχική
  • Blog
  • Το Συνταξιοδοτικό σας πρόγραμμα: Τι να ελέγξετε
  • Blog

Το Συνταξιοδοτικό σας πρόγραμμα: Τι να ελέγξετε

Ελέγξτε μερικά από τα πράγματα που πρέπει να θυμάστε εάν προγραμματίζετε σήμερα το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σας πρόγραμμα:

  • Είναι σημαντικό να κάνετε έναν ξεκάθαρο και ειλικρινή προϋπολογισμό της σύνταξης που θα χρειαστείτε.  Η εκτίμησή σας πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα και μικρά έξοδα. Μένετε σε ενοίκιο; Ποιά είναι τα καθημερινά έξοδα που χρειάζεστε για να έχετε μια αξιοπρεπή διαβίωση; Σχεδιάζετε να κάνετε ταξίδια μετά από έναν σκληρό εργατικό βίο; Τέλος, δεν πρέπει να αγνοήσετε τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στον προϋπολογισμό συνταξιοδότησης.
  • Η υγεία είναι πλούτος!Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την υγεία σας. Η υγειονομική περίθαλψη κατέχει ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου συνταξιοδότησης. Καθώς μεγαλώνουμε, τα προβλήματα υγείας αυξάνονται - το ίδιο και οι φαρμακευτικές δαπάνες. Θα πρέπει επίσης να κάνετε μια εκτίμηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης μετά από εξέταση του αντίκτυπου του πληθωρισμού. Για έναν εύκολο προϋπολογισμό ζητήστε από τον ασφαλιστή σας να σας ενημερώσει για το ΦΕΚ με τις ισχύουσες αμοιβές των ιατρών και κάντε μια σύγκριση με το παρελθόν. Πόσο έχουν αλλάξει οι αμοιβές; Με τι ρυθμό; Πόσο έχουν μεταβληθεί οι τιμές των φαρμάκων την τελευταία δεκαετία; Συμπεριλάβετε αυτά τα στοιχεία καθώς κάνετε την πρόβλεψη για τη μελλοντική σας σύνταξη.
  • Είναι σημαντικό να κάνετε ένα πρόγραμμα συνταξιοδότησης. Το σχέδιο συνταξιοδότησης πρέπει να περιλαμβάνει τα έξοδα, τον προϋπολογισμό σας και τον χρόνο της συνταξιοδότησης. Το επόμενο βήμα είναι να κάνετε μια εκτίμηση του αναμενόμενου εισοδήματος μετά τη συνταξιοδότηση. Διαθέτετε ακίνητα ή μετοχές; Τι θα γίνει με την επιχείρησή σας μετά τη συνταξιοδότηση; Πόσο πιστεύετε ότι θα σας αποφέρει μια μελλοντική μεταβίβαση ιδιοκτησίας της; Η διαφορά μεταξύ του εκτιμώμενου προϋπολογισμού και του αναμενόμενου εισοδήματός σας μετά τη συνταξιοδότηση θα σας πει ότι πόσα συνταξιοδοτικά κεφάλαια απαιτούνται ακόμη.
  • Πρέπει να εξοφλήσετε όλα τα χρέη σας πριν από τη συνταξιοδότησή σας. Όταν συνταξιοδοτηθείτε, θα έχετε περιορισμένες πηγές εισοδήματος. Με αυτές τις περιορισμένες πηγές θα είναι δύσκολο να εξοφλήσετε χρέη που πιθανόν έχετε συσσωρεύσει τα προηγούμενα χρόνια. Θα έχετε πληρώσει το στεγαστικό σας δάνειο; Μήπως θα χρειαστείτε καινούριο αυτοκίνητο τα επόμενα χρόνια και η εξόφληση του καταναλωτικού δανείου επεκτείνεται στα συντάξιμα χρόνια σας; Τι επιβάρυνση θα έχει αυτό στη σύνταξη που προϋπολογίζετε; Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει φροντίσετε ώστε να εξοφλήσετε όλα τα χρέη σας πριν από την ηλικία που θα βγείτε στη σύνταξη.
  • Θα πρέπει να παρακολουθείτε τις αποταμιεύσεις σας. Είναι σημαντικό να διατηρείτε σωστά τις επενδύσεις σας κοιτάζοντας το μακροπρόθεσμο όφελος. Οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις συμβάλλουν στη δημιουργία πλούτου στο μέλλον, αλλά το οικονομικό πλαίσιο είναι πάντοτε ρευστό. Μια απότομη διακύμανση των τιμών μπορεί να εκτοξεύσει το ασφάλιστρο ή αντιθέτως να το καταστήσει μικρό μπροστά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Ίσως να χρειαστείτε στο μέλλον ένα επιπλέον επενδυτικό με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Γι' αυτό είναι χρήσιμο να έχετε έναν καλό ασφαλιστή ώστε να τον συναντάτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να ενημερώνεστε για τις τάσεις.

(Φωτογραφία: Senior woman with calculator and papers counting at home, ©Bojan/Adobe Stock #135786933)
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Η ασφάλιση ζωής είναι
μια πράξη αγάπης

#asfalisousimera

© Χρήστος Κ. Μαυρόγιαννης, Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής.