• Αρχική
 • Blog
 • Το Συνταξιοδοτικό σας πρόγραμμα: 6+1 σημαντικοί λόγοι.
 • Blog

Το Συνταξιοδοτικό σας πρόγραμμα: 6+1 σημαντικοί λόγοι.

Σας δίνω έξι+ένα σημαντικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να αποκτήσετε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα σήμερα.

 1. Είναι σημαντικό να προγραμματίζετε το συντομότερο δυνατόν. Πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται την αξία της αποταμίευσης, ειδικά όταν η συζήτηση φτάνει στο θέμα της συνταξιοδότησης. Το συνειδητοποιούν αργότερα. όταν είναι πολύ αργά. Όταν ξεκινάτε εξοικονόμηση νωρίς, έχετε επαρκείς πόρους κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης. Τα συντάξιμα χρόνια σας θα είναι η καλύτερη στιγμή για να απολαύσετε τη ζωή στο μέγιστο εφόσον το προγραμματίσετε και ακολουθήσετε με συνέπεια κάποιους κανόνες οι οποίοι όταν "απλώνονται" σε βάθος χρόνου είναι λιγότερο επίπονοι από το να εφαρμόζονται με αναγκαστικό τρόπο λίγα χρόνια πριν φτάσει η ηλικία συνταξιοδότησης. Με έναν καλό προγραμματισμό μπορείτε να διατηρήσετε ένα καλό βιοτικό επίπεδο ισοβίως, χωρίς να αλλάξετε συνήθειες και τρόπο ζωής όταν συνταξιοδοτηθείτε.
   
 2. Η ζωή είναι αρκετά απρόβλεπτη. Δεν μπορείτε να πείτε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Η ζωή μπορεί να γίνει πιο δύσκολη στο μέλλον σε σχέση με το παρελθόν και το παρόν. Ο προγραμματισμός της συνταξιοδότησης είναι πολύ σημαντικός καθώς ενδέχεται να προκύψουν οικονομικές δυσχέρειες στο μέλλον ή μια αλλαγή στα πολιτικά πράγματα ίσως φέρει δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες.  Αν έχετε επαρκείς πόρους, τότε θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε όλες τις δυσκολίες που θα βρείτε στο δρόμο σας.  Από την άλλη πλευρά, αν δεν έχετε επαρκείς πόρους, τότε είτε θα πρέπει να επεκτείνετε τον εργασιακό σας βίο (πράγμα που συνήθως είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο), είτε θα πρέπει να λάβετε δάνεια για να αντιμετωπίσετε όλα τα προβλήματα - μια πρακτική που τελικά απλώς θα αυξήσει ήδη υπάρχοντα χρέη και απαιτήσεις.
   
 3. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να αποταμιεύσουν για τη συνταξιοδότηση καθώς μπορούν να εργαστούν για πάντα. Στο μέλλον, όταν δεν υπάρχουν επαρκή κεφάλαια για να εκπληρωθούν τα όνειρα για μια διαφορετική ζωή στη διάρκεια της σύνταξης, τότε κάποιοι άνθρωποι "κολλάνε" στην εργασία τους για πάντα. Αυτό σημαίνει πως θα έχουν λιγότερες ευκαιρίες είτε να βοηθήσουν τα παιδιά τους (αν χρειαστεί), να δουν και να παίξουν με τα εγγόνια τους, να κάνουν τα ταξίδια που πάντα ονειρεύονταν, να αποκτήσουν και να καλλιεργήσουν το μποστάνι που πάντα ήθελαν να έχουν ή να αποκτήσουν το αυτοκίνητο που πάντα λαχταρούσαν. Μερικές φορές θέλετε να κάνετε τα παιδιά και τα εγγόνια σας να νιώθουν ξεχωριστά δίνοντάς τους κάτι ιδιαίτερο. Τα κεφάλαια συνταξιοδότησης σας βοηθούν να αγοράσετε δώρα για την οικογένειά σας. Ακόμα πιο σημαντικό είναι όταν κάποιο άτομο στην οικογένειά τους χρειάζεται την υποστήριξή τους σε θέματα υγείας: το γήρας ουκ έρχεται μόνον. Όταν ένα άτομο διαθέτει επαρκείς πόρους τότε είναι σε θέση να βοηθήσει την οικογένεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.  Η οικογένειά τους μπορεί να υποφέρει αν δεν υπάρχουν επαρκή κεφάλαια συνταξιοδότησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να κρατάτε τον προγραμματισμό για τη συνταξιοδότησή σας στη λίστα προτεραιότητας, έτσι ώστε η οικογένειά σας, που εξαρτάται από εσάς, να μην υποφέρει. Η ζωή γίνεται πολύ δύσκολη, όταν κάποιος πρέπει να εργαστεί ακόμη και στην ηλικία συνταξιοδότησης για να εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις. 
   
 4. Το μέσο προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν και θα αυξηθεί κι άλλο. Σήμερα αν είστε γύρω στα 30 πιθανολογείτε ότι θα βγείτε στη σύνταξη στα 65 ή στα 70, στην ηλικία δηλαδή που βλέπετε σήμερα να βγαίνουν στη σύνταξη οι γονείς σας. Οι γονείς σας όμως στην ίδια ηλικία πίστευαν ότι θα βγουν γύρω στα 50 με 55 με βάση αυτό που θεωρούσαν στα νιάτα τους ότι είναι το προσδόκιμο ζωής. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 2010 θα ζήσουν μέχρι τα 100! Για να ζήσουν περισσότερο, οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και περισσότερα συνταξιοδοτικά ταμεία από το να στηρίζονται απλώς στην κρατική σύνταξη (η οποία μεταβάλλεται πολύ συχνά). Προκειμένου να έχετε περισσότερα συνταξιοδοτικά ταμεία, θα πρέπει να ξεκινήσετε τις αποταμιεύσεις σας νωρίτερο. Εάν ξεκινήσετε την αποταμίευσή σας αργά, τότε θα έχετε ανεπαρκή κεφάλαια που δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών συνταξιοδότησης. 
   
 5. Η συνταξιοδότηση είναι ο καλύτερος χρόνος στη ζωή κάποιου, καθώς το άτομο δεν έχει φόρτο εργασίας. Οι άνθρωποι συνήθως δεν έχουν πολλές ευθύνες και φόρτο εργασίας μετά τη συνταξιοδότησή τους - ή τουλάχιστον αυτό θα ήθελαν. Κάθε άτομο προσδοκά να ζήσει μια περισσότερο ανεξάρτητη και πιο ελεύθερη ζωή μετά τη συνταξιοδότηση. Ο σωστός προγραμματισμός σας βοηθά να ζήσετε μια ανεξάρτητη ζωή όταν θα έλθει η ώρα. Μια ώρα που θα πρέπει να απολαμβάνετε τη ζωή στο έπακρο και όπου θα εκπληρώνετε όλες τις επιθυμίες που περιορίζονταν από το εργασιακό σας ωράριο. Είναι η ώρα που θα δοκιμάσετε νέα πράγματα και θα δείτε τη ζωή σας με πιο χαλαρό τρόπο και να τη χαρείτε επειδή ακριβώς τότε θα διαθέτετε τον πολυπόθητο χρόνο. Η συνταξιοδότηση είναι η καλύτερη στιγμή για να "ξεσκαρτάρετε" ό,τι δεν αξίζει και να γεμίσετε το υπόλοιπο της ζωής σας με πράγματα που πραγματικά αξίζουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο προγραμματισμός της συνταξιοδότησης διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
   
 6. Η συνταξιοδότηση είναι μια νέα φάση της ζωής για εσάς και την οικογένειά σας στην οποία δεν χρειάζεται να κουβαλήσετε αμαρτίες του παρελθόντος. Θα πρέπει να απολαμβάνετε στο μέγιστο χωρίς καμία ανησυχία. Θα πρέπει να προετοιμάσετε ένα σχέδιο συνταξιοδότησης στο οποίο θα πρέπει να αναφέρετε τα αναμενόμενα έξοδα και τον προϋπολογισμό σας. Επίσης, θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στον προϋπολογισμό σας στο μέλλον. Τέλος, είναι σημαντικό να εξοφλήσετε όλα τα χρέη σας πριν από τη συνταξιοδότηση και να προγραμματίσετε από τώρα μελλοντικά έξοδα και δαπάνες. Μήπως το παιδί σας θα παντρευτεί και θέλετε να συμμετέχετε στα έξοδα; Μήπως θα χρειαστείτε περισσότερα για φαρμακευτικές δαπάνες και δαπάνες περίθαλψης; Μήπως Όταν συνταξιοδοτηθείτε, έχετε περιορισμένες πηγές εισοδήματος και εκείνη τη στιγμή καθίσταται δύσκολο να εξοφλήσετε όλα τα χρέη.

+1 Ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα σήμερα σας απεξαρτά από το πόσο θα είναι στο μέλλον η κρατική Εθνική Σύνταξη. Με τα σημερινά δεδομένα ο καθένας από εμάς θα εισπράξει μια Εθνική Σύνταξη μετά από 20 χρόνια εργασιακού βίου. Το ποσό αυτό μεταβάλλεται κάθε χρόνο και σήμερα είναι στα 384 ευρώ το μήνα.  Κανείς στο μέλλον δεν θα παίρνει περισσότερο από 1500 ευρώ το μήνα με σημερινές αξίες, ακόμα και αν δίνει σήμερα την ανώτερη προβλεπόμενη εισφορά. Αναλογιστείτε αν μπορείτε με αυτά τα χρήματα να ζήσετε αξιοπρεπώς και να εξασφαλίσετε για την οικογένειά σας ένα καλό βιοτικό επίπεδο. Αναλογιστείτε τα περιθώρια που μπορεί να σας δώσει μια τέτοια σύνταξη, ειδικά αν προβλέπετε να μην έχετε αποπληρώσει ένα στεγαστικό δάνειο ή να χρειάζεστε εκείνη την περίοδο χρήματα για επισκευές στο σπίτι σας (το οποίο φυσικά γερνά κι αυτό μαζί σας). Ο σωστός προγραμματισμός και η σωστή επιλογή ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος μπορεί να δώσει λύσεις σήμερα στα μελλοντικά προβλήματα.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Η ασφάλιση ζωής είναι
μια πράξη αγάπης

#asfalisousimera

© Χρήστος Κ. Μαυρόγιαννης, Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής.